' Lang leve Vakantie '
Lieveallemaal,
De eerste 2 weken zitten er zo goed als op en we zijn al wat meer gewend aan het straatbeeld en de bijbehorende herrie. Al blijft het een gek gezicht overal koeien, apen, afval, geiten en zwerfhonden op straat en daarnaast mensen die op de meest onmogelijke manieren levensmiddelen vervoeren door hun fietsen, karretjes en lichamen compleet vol te hangen. Maar de cultuurshock zit 'm niet in het chaotische verkeer, dat we alle dagen rijst eten of dat de stroom regelmatig voor langere tijd uitvalt.
Nee de manier van denken, doen en leven is hier zo compleet anders, dat wij er soms met ons Westerse hoofd niet helemaal bij kunnen. Regelmatig kijken we elkaar verbaasd aan over de Nepalese mentaliteit. Doordat we er nu letterlijk bij inwonen, leren we de Nepalese mensen nu wel echt kennen zoals ze zijn.
Zo kwam laatst een van de didi's niet opdagen, terwijl ze de avond ervoor nog zo vriendelijk tot morgen riep. Waar wij dachten dat ze misschien een dagje ziek was, werd er hier gezegd: 'Oh dat is hier heel normaal voor Nepalese begrippen, die komt niet meer terug'. Het gebeurt hier wel vaker bij didi's, docenten of andere medewerkers dat ze het er gewoon bij laten zitten zonder iets te laten weten. Naar alle waarschijnlijkheid is de Didi op de loop gegaan met haar geliefde. In Nepal trouwen maar weinig mensen uit echte liefde, maar worden ze vaak door familie aan elkaar gekoppeld. En blijkbaar had onze Didi daar niet zo'n zin in.
Ook is het hier bij wet verboden elkaar te kussen in het openbaar (hier trekken wij ons uiteraard niets van aan, en nee Rob, het is niet wat je denkt ;-))
Grote mannen en kleine jongens lopen hier regelmatig arm in arm of hand in hand over straat, dit puur vriendschappelijk want homoseksualiteit is hier een zeer groot taboe.
Maar we kwamen hier om te werken en.... dat pakt toch iets anders uit. Ons idee van 'hard werken' islijkt hiergekkenwerk.
Onze globale daginding is als volgt:
We staan om 6.15 op, van 7.00 tot 8.00 zitten we bij de kinderen in de speel/huiswerkkamer om erop toe te zien dat ze rustig hun huiswerk maken.
Om 8.00 eten wij wat met z'n tweeen, meestal vergezeld Puspha ons dan. Dat rijst in de ochtend hadden we na een paar dagen wel gezien en ze hebben nu wit 'brood' voor ons in huis.
Om half 10 gaan we de kinderen na school brengen en kunnen wij onze eigen tijd indelen.
We gaan de kinderen om 16.00 weer ophalen en bij thuiskomst gaan ze weerhuiswerk maken, onder streng toezicht van ons ;-) Omhalf 6 eten de kids endaarna wij, de eetruimte is maar erg klein dus we kunnen niet samen met de kinderen eten en omdat we soms ook ander eten hebben isdat niet zo gepast. Tot bedtijd (20.30) gaan de kinderen huiswerk doen of mogen ze ontspannen, wij leren Nepalese spelletjes van hen en zij van ons de Hollandse :-)
Dan drinken we nog een kop rooibos thee (bijna net zo lekker als thuis :-P) en liggen rond half 10 (!) in ons bedje.
Helaas kunnen we buiten de taken in het kindertehuis, weinig betekenen op school of in de Health Clinic. De kinderen zitten nu voor examens en is er afgesproken dat we 2 uur in de week drama-, sport- en danslessen gaan geven aan verschillende klassen.
De eerste dag dat we op shool onze werkaamheden besproken hadden kregen we een schema waarbij de 2 hele dagen op school zouden zijn, maar later kwamen ze daar op terug ivm de examens. Is ook wel logisch aangezien onze doceercappaciteiten wellicht niet toereikend zijn voor zulke belangrijke exams.
Ook zijn we bij de Health Clinic gaan kijken, we hebben rondgelopen en foto's gemaakt. De clinic is een soort veredelde huisartsenpost, maar wel met kleine (zeer primitieve) operatie kamer en 5 bedjes?!Als vpkkan ik daar niks betekenen, we hebben wel gesproken met iemand vandaar maar het werk van de enige Nurse daar bestaat uit het in orde maken van papierwerk (wat volledig in het nepalees is, is ook een ander schrift dus onleesbaar voor ons) en de verkoop van medicijnen.
In die zin vinden we het jammer dat we niet meer om handen hebben.
Puspha gaf aan dat we ook uitstapjes van een paar dagen mochten maken want het was toch vakantie?!?
Oe, dat wordt dus onze verwachtingen bijstellen... Want 10 of 4 weken 'vakantie' verschilt nogal!
Maar langzamerhandvinden we steeds meer manieren om onze handen uit de mouwen te steken,nu een van de didi's er niet meer is (geluk bij ongeluk voor ons) kunnen we onze Nepalese kookkunsten ontplooien en leren we de wetten van een Nepalese Didi.
Daarnaast wordt het dusveel tripjes maken,is helemaal niet erg!
Afgelopen vrijdag zijn we in Thamel (toeristenwijk) gegaan, wezen eten, drinken en slapen.
We voelde ons ware toeristen en dat was heerlijk! Ondanks dat we in het huis niet hard hoeven werken en ons niks te kort komt, is het ook wel eens leuk de meer toeristische kant van Kathmandu te zien en beleven.
Natuurlijk hadden we veel te veel eten besteld, waardoor we het hoofdmenu nog niet voor de helft opkonden. Onze maag is niet meer gewend aan zulke westerse proporties. Wel was het vette eten een aangename bijkomstigheid voor onze stoelgang ;-)
Het Heineken bier smaakte overheerlijk in de Buddha Bar, waar we weer vergezeld werden door onze vrienden, mr en mrs. Kakkerlak.
Andere praat met Westerse mensen die zich in hetzelfde schuitje bevinden leverde mooie en gezellige gesprekken op en dat deed ons erg goed. Het hotel was fris en schoon en dat voor iets meer dan vijf euro per nacht.
Zaterdagavond hadden we een klein feestje met taart, limonade en muziek. Dit omdat mede oprichter van de stichting, Koen, jarig was. Aziatische Bollywoodmuziek (hier zeggen ze: Neee het is Hindi!, dat zal heus anders zijn, maar klinkt hetzelfde ;-)) galmde door de kamer, maar ook de meer Westerse artiesten zijn hier populair (helaas is Ulli hier nog niet doorgebroken ;-). Met name de jongens vertoonde hun wilde dans-moves, Michael Jackson kwam weer helemaal tot leven. Salto's, breakdancen, beuken en zelfs tikkertje vallen hier onder de categorie dansen. De meiden moesten in het begin nog wat los komen, maar iedereen deed volle bak mee! Op het moment dat de stroom uitviel, was niemand meer verlegen en eindigde het dansfeestje in een waar kippenhok, kinderen renden, gilden en vlogen door elkaar heen, haha(wij weer verbaasd). Om half negen ging iedereen voldaan naar bed.
Gisteren (maandag) hebben we nadat we de kinderen naar school hadden gebracht, de Monkey Temple bezocht. Genaamd Swayambunath, maar wordt doordat er zoveel aapjes leven Monkey Temple genoemd (zie foto's). Na een flinke klim tussen alle aapjes door (zooo schattig, al die baby aapjes), kwamen we boven aan. Hier hebben we een aantal vreemde rituelen gezien, waar ze (dat denken we tenminste) een paar eenden aan het inzegenen waren door al zingend op wierook te kauwen en jezelf flink door elkaar te schudden. Ook echte monniken zoals je ze kent van tv (rood met oranje gewaad en een lekker kort koppie!)) waren aan het bidden en zingen. Veel gekleurde vlaggetjes, gouden buddha's en een prachtig uitzicht over oh zo dichtbevolkte stad Kathmandu waren de moeite van de trap op klimmen zeker waard!!!
Verder zijn we na wat diarree, allergische reactie op insekten, verkoudheid, heimwee, koorts, wat tranen en eenzonnesteek weer helemaal de oude :-)
Bedankt voor de leuke en lieve reacties, hetis fijnom die dingen te lezen.
We houden jullie op de hoogte!
Liefs Anneke en Marieke,
tjee wat n verhalen weer, ik lees ze met veel plezier, jammer dat julie niet wat meer: "kunnen"doen daar, succes nog en n fijne tijd nog, geniet ze dan maar van wat meer vrije tijd. pff ffffff:"Verder zijn we na wat diarree, allergische reactie op insekten, verkoudheid, heimwee, koorts, wat tranen en een zonnesteek weer helemaal de oude " niks voor mij dit hoor dames, maar jullie zijn nog jonggggggg groetjes uit Altforst
Wat een hoop mooie foto's. je krijgt zo een steeds beter beeld van waar jullie vertoeven.
En het verhaal is ook weer leuk geschreven en geeft een goed idee van wat jullie de hele dag doen.
Ga zo door en blijf genieten. dikke kus voor beiden.
Lieve Marieke en Anneke,
Wat fijn weer een verhaal van jullie te lezen. Ik kijk er erg naar uit elke keer. Ik hoop dat jullie de knop goed om hebben kunnen zetten naar het toch maar doen wat we kunnen. Zo te lezen lukt dat wel aardig. Als ik Pim, Kiki en mijn salon niet zou hebben, zou ik zo naar jullie toe willen vliegen. Eerlijk waar! Al lijkt het nu af en toe anders te lopen als wat je je voorstelde vtevoren, pak toch elk moment daar wat je pakken kunt. Ga zo door samen! En ben trots op jezelf!
Veel lieve kusjes van Esther, Pim en Kiki
Alleen aan de foto's al zie ik dat jullie mooie avonturen beleven. Het verhaal versterkt dat nog alleen maar!
Dus hop niet bij de pakken neer zitten, trek de wandelschoenen en ga dansen op straat! Net als in Bollywood!
Anneke en Marieke! Fijn dat het allemaal goed gaat! Weer een leuk verhaal man. De cultuur weer zo goed beschreven en ook wat jullie bezig houdt.
Je ziet op de foto's idd veel vuil op straat, maar die beelden allemaal super kleurrijk. Zo mooi..
Tja en ik zou zeggen doe het rustig aan, haha.
Geniet ervan! Dikke kus
Sgatten, super leuk om elke keer jullie verhaal te lezen. Al valt het soms wat tegen qua werkzaamheden. Geniet van elk moment daar jullie daar zijn.
Kijk nu al weer uit naar jullie volgende verhaal.
Pas goed elkaar!
Dikke kusss
Hee,
Echt super om jullie verhalen te lezen! Als ik ze lees lijkt het net of ik er zelf weer ben.
Ik wens jullie samen heel veel plezier en geniet ervan!
Groetjes Kelly
Echt heel leuk dat er zoveel foto's bijstaan, geeft echt een goed beeld van wat jullie doen en waar jullie zijn. Mooi, bijzonder en echt bizar! Hoop dat jullie inmiddels je draai een beetje gevonden hebben daar. Veel plezier, dan maar iets minder hard werken de komende tijd ;)
Xjes
hey meiden,
wat een verhalen en verschillen idd zeg! maar goed om te lezen dat jullie, ondanks de ietwat tegenvallende eerste dagen, toch een nieuwe draai aan het avontuur hebben gegeven! zo'n reis kun je nog zo goed hebben voorbereid, ter plaatse is altijd alles anders. en dat is ook wel weer het mooie... niets in het leven staat vast. geniet er echt van, hoe raar/lastig/moelijk/onvoorstelbaar het leven daar soms is. en blijf ons vooral op de hoogte houden met foto's en verhalen, heerlijk om zo even even te lezen met een lekker kopje thee (jullie kennen het thee-gevoel daar gelukkig ook!)...
x miriam
Super leuk om weer wat te zien en te lezen van jullie.
Geniet nu maar van die vrije tijd,dat zal hier snel genoeg weer anders zijn. En geweldig toch om zoveel te zien,zo'n contrast de mooie dingen en dan dat afval......
Jullie kijken vast je ogen uit.
Liefs Inge
Heee lieve moppies!
Wat fijn om weer een verhaal te lezen, en jullie gezichten op de foto's te zien!! Mr. en Ms. Kakkerlak, haha! En die baby-aapjes inderdaad.. wat een frummeltjes! Echt schattig van die kleine rimpelkoppies! Fijn dat het jullie weer beter af gaat, inderdaad verwachtingen flink bijstellen, maar er nu dan ook maar het beste van maken! En dat is volgens mijn best goed zo te horen ;)
Hier nog steeds alles hetzelfde.. minor is wel boeiend, maar nog steeds studie ;) 5 avonden in de week in de kroeg zit er toch ff nog niet in. Enschotsestraat is heerlijk en gezellig, mis ons pa en ma en kyrtje wel een beetje natuurijk, maar het is ook wel weer fijn om lekker op mezelf te zitten! Nu vollen bak op zoek naar een volgende kamer. En ja hoor: Tilburg heeft dus echt een mannen-tekort! Op kamernet willen ze voor kaai veel leuke, goedkope kamers perse 'n man! Zucht, wordt nog wat.. maar ik zal wel iets vinden :)
Vind het echt fijn om jullie verhalen te lezen, kijk weer uit naar de volgende! Hou je taai daar he, en veul leren en genieten!
Dikke knuffel, Charlie
G'day mates! Zo te zijn zijn jullie over de eerste 'dip' heen.. dat is goed. Gewoon meedoen met alles en proberen dingen voor jezelf af te dwingen, dan komt alles best wel goed! Het verhaal is in ieder geval super! Hier gaat alles goed, morgen voor 6 dagen het Great Barrier Reef op om mn duiklicentie te halen!
Geniet van alles en we houden contact!!
Dikke kussen van Serge
Hee,
wat een verhaal! een avondje feesten is ook wel heel bijzonder als de stroom uitvalt!
hier rond het weekend lekker weer gehad. nu koud (15C) en bewolkt met wat regen! blehhh..
groetjes Lilian
Geweldig wat jullie daar allemaal doen en meemaken.
Mooie foto's. Succes voor de rest van jullie verblijf daar.
Groetjes en ik ben benieuwd naar het vervolg.
Coby Verschure
Hoy Marieke en anneke,vanuit dongen wensen wij jullie heel veel succes daar in het verre Nepal,een bijzondere wereld,dus ook een bijzondere ervaring,geniet en kom met veel bijzondere ervaringen terug naar onze natte holland(op dit moment tenminste) veel groetjes en liefs tante elly.
Heej Marieke en Anneke. Heel leuk om jullie verhalen te lezen. Flink aa de racekak geweest, da hoort er bij. Bah, en nie leuk. geweldig om op zoon plekken jezelf tegen te komen. Waar maken wij ons tog allemaal druk om. Tog? Dit zijn geweldige ervaringen, en dan zo er midden in. En wel heel fijn om met zijn tweeen te zijn, voor allerlei situaties. ik wens jullie heeeel veel suc6 en inzicht. haal alles eruit. Groetjes Tejo.
Is Dexter de mannelijke variant van een Didi?
x
Lieve Marieke en Anneke,
De eesrte 2 weken alweer om ja..... Gaat snel he!
Wat een mooi verhaal schrijven jullie toch weer..... het klinkt mij allemaal wel wat bekend in de oren over de tempels enzo..... Leuk he die aapjes :) waren jullie niet bang? ik wel naar dat ze tegen mij omhoog gingen klimmen...... Jammer dat jullie verwachtingen wat tegen vallen, maar aan de andere kant heb je nu de tijd om veel te gaan bezichtigen... ook erg leuk en interessant. Wel allemaal lieve en gezellige mensen om jullie heen zo te horen. Wat een andere wereld daar he! koeien op straat en een hoop afval en dan die operatie kamer is hier echt niet voor te stellen. Ik zou zeggen ga samen lekker genieten en op z'n tijd een lekker biertje drinken! erg belangrijk :)
Jullie zien er wel erg goed uit op de foto!!!!!!
Zorg goed voor jullie zelf en kijk weer uit naar een nieuw verhaal ( avontuur) :) Gaan jullie nog naar de Jungle??? Veel succes met alles en goed uitkijken he! Groeten aan alle insecten ;)
Veel liefs en een hele dikke knuffel Marike.
ps: Hier gaat alles goed hoor, alleen het weer laat het afweten. Dus geniet maar van de zon daar. Goed smeren.......
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
En, al zoooooon verschrikkelijke zin in een lekkere vette friet na al die rijst????
he wereldreizigers, prachtig om die verhalen te lezen,
ik kan me voorstellen als je sávonds in je mandje ligt dat je af en toe denkt wat gebeurt hier allemeel,echt een kultuurschok.
maar prachtig om mee te mogen maken, en al gaat het soms niet volgens plan, dat gaat in zo,n land nooit lukken, stel je daar maar op in , en neem al het mooie mee, mischien voor heel je leven
heel veel groeten en hou je taai!!
Heey Marieke en Anneke, Namaste! Echt leuk om te lezen hoe je alles ervaart, stelletje westerlingen :-) Ook mooi om te lezen dat er veel dingen toch Indiaas zijn, van namaste via didi naar Hindu Bollywoodmuziek! Hahaha! Veel liefs, roti roti,
Hey Marieke,
Zo... Vanaf nu ben ik ook van de partij! Ik heb net alle verhalen even terug zitten lezen en heb genoten van jullie schrijfstijl, de manier waarop jullie een weg proberen te vinden in een "cultuur" die zo niet-Marieke is :-) Anderzijds zou Marieke, Marieke niet zijn als ze zich hier niet een weg (ook al gaat het om een zandpad vol gaten en plassen) in weet te banen. Door dit avontuur ga je op zoek naar je grenzen van flexibiliteit en overwin je! Een mooie uitdaging die jij vast op zijn Mariekes vorm weet te geven!
Neem de mooie ervaringen mee naar huis, maar laat ook een deel van je belevenissen lekker daar :-)) En wat de kinderen betreft: ze kunnen trots op je zijn en ik ben benieuwd hoe die musical eruit gaat zien in dit werktempo... GENIET (niet alleen van de Heineken!)
Lieve groet, Katrien
Lieve groet, Katrien
Hallo Anneke en Marieke,
Wat een leuk verhaal,ik heb met veel interesse het ziekenhuis bekeken,ja dat kunnen we niet meer voorstellen hier,de bedden doen me denken aan de tijd toen ik begon in de verplegeing,dat is inmiddels 40 jaar geleden.
Geniet maar met volle teugen en tot het volgende verhaal.
Lieve groeten uit Middelburg,Roeli.
Wat ontzettend leuk, om jullie zo te volgen.
Met veel belangstelling lezen we jullie verhalen en bekijken de foto,s.( je ziet er goed uit op de foto)
Fijn dat jullie weer de oude zijn. houden zo!!!!!!!!!!!
GENIET ze : En laat ons weer een beetje meegenieten
liefs en groetjes uit Driebergen
hoi Marieke en Anneke,
het is leuk om jullie verhalen te lezen, geeft samen met de de foto's een goed beeld hoe het daar is en hoe jullie het daar stellen. ik wens julie nog heel veel plezier en blijf 't mee volgen,
groetjes
ola,
alles goed? zo te lezen vermaken jullie je prima. Leuk om jullie verhalen te lezen! even iets anders dan chirurgie ;) Jammer dat ik niet wist van je schoenen inzameling anders had ik nog wel een paar of 10 gehad... veel plezier,geniet ervan! groetjes de nachtzusters
Hallo Lieve Nicht ( je) Anneke wat gaaf wat jullie allemaal meemaken daar dat lijkt mij aardig heftig maar wel een uitdaging en niet makkelijk nou ik wens jullie nog veel plezier en geniet van de leuke dingen die jullie nog gaan doen. heel veel succes en spreken elkaar later wel.
Groetjes je neef
uit wijk bij duurstede